Beszélgessünk pálinkáról, pálinkafőzőkről.

alszesz főzése

József | 2017.11.14

Ki kell-e főzni az alszeszt közvetlenül a cefre lefőzése után, vagy tárolható-e néhány hónapig minőségromlás nélkül?
Köszönöm a választ

Fozes

Attila | 2017.09.03

Kedves Palinkas jo reggelt;

Koszonom a sok jo tanacsot ami itt le van irva; csak volt egy kardesem.
Amikor en fozom a palinkamat jo lesz de nincs olyan gyumolcs iza mit amit megszoktam a magyarorszagon fozott palinkaval.
En idaig ugy foztem hogy.
1. le fe valasztottam a cefret csak le re, es azt paroltam.
Eloszor elvalasztottam a rez elejet es az elo parlatot. Meg altam a parolassal amikor a parlat eleg gyenge.
2. Masodik parlatnal, megint el valasztottam a rez elejet, es a kozep parlatot - mar nem szokot lenni, es megaltam a parolassal amikor mar gyenge az iz.
3. fel oldottam desztilalt vizell 48%-ra.
Jo szokott lenne de nincs igazi jo gyumolcs ize.
Ami utan olvastam a cikkeit gondoltam az a baj hogy;
le szurtem a cefret, es az elso parlatot nagyon szet valaszztottam.
Ha valaki lenne kedves le tudna irni hogy hogyan csinaljak a palinka fizest hogy legyen jo gyumolcs ize?
Amikor olvastam a cikket nekem ugy tunik hogy.
1. cefret fel higitani ha suru, es gyumolcsel mindennel beonteni a fozobe.
2. elso parlat; mindent megtartani ami kijon a parolobol amig a vege olyan 10%-korul van.
3. Elvalasztani az olajat a tetejerol.
4. Ha erosebb a parlat mint 20-25% feloldani 20%-ra.
5. Masodik parolas;
6. El valasztani a rez elejet, es az elo parlatot.
7. A kozep parlatot megtartani amig a vege uto parlat rosz izu (az mar nem kell).
8. Fel higitani desztilalt vizzel 48-50%-ra.
Ezt jol gondolom?
El nezest a nehez magyarsagert, remelem minden ertheto emit kerdeztem.
Elore is koszonetten.
Isten Aldjon.

Attila

A Pálinka kissé savanykás

István | 2017.09.03

Kedves Miklós! A Kajszibarack pálinkámnak egy kissé savanykás utóíze lett, biztosan sokáig engedtem a középpárlatot, most 45 fokosra lett hígítva. A kérdésem: Ha desztilált vízzel felhígítom 25-30 fokosra és harmadszor is lepárlom, akkor újra el kell venni a a rézelejét, majd ismételten az utópárlatot?.... mindent úgy, mint a második lepárlásnál?

Alszesz

Somy | 2017.08.12

Tisztelt Miklós!
A kérdésem az lenne, hogy az alszeszhez vissza lehet önteni a pálinkát újra párolni? Vagy esetleg külön kezeljem? Ugyan is visszahígításkor sajnos opálos lett ...
Üdv,

Narancs pálnka

oregsonka | 2017.03.02

Kedves Miklós és kedves "pálinkás" társaim. Olcsón hozzá jutottam egy nagyobb (50kg) adag narancshoz. Szeretnék pálinkát főzni belőle de nincs semmi tapasztalatom e téren. Segítsetek!

Whisky készítés

Zoltán | 2017.01.12

Kedves Miklós!

Az Ön által megosztott Whisky recepttel kapcsolatba érdeklődnék hogy milyen kukoricából kell készíteni a cefrét? És milyen élesztő kell bele?
Ha háromszor annyi cefrét szeretnék készíteni mint ami a receptben le van írva akkor minden hozzávalóból háromszor annyi kell?

Üdvözlettel.: Zoltán

Nyelő cső égetés

József | 2016.10.07

Kedves Miklós!
Lefőztem a cefrét ahogy szoktam, mindig 50°-ra állítom be. Most zamata egy kicsit mást is mutat és a fő gond, hogy a nyelőcsövemet alsó harmadban égeti. Mi az oka talán valamilyen egyéb alkoholfajta maradt benne?

Re:Nyelő cső égetés

Miklós | 2017.01.03

Kedves József!

Vagy túl erősre hagyta a pálinkát, vagy Önnek gyomorsav túltengése van, és amikor a sav által felmart területre "érkezik" a pálinka, ott maró érzést vált ki. Egy barátom ugyan ezzel szenvedett. Elment orvoshoz, és savlekötőt kapott.
Üdv
Miklós

desztillált víz

Gyula | 2016.04.13

Kedves Miklós!
Kérdésem az lenne,hogy ha pálinkafőzővel lefőzök csapvizet az alkalmas-e a pálinka higítására?
Üdvözlettel:Gyula

Re:desztillált víz

Miklós | 2016.04.19

Üdvözlöm!

Igen, alkalmas lesz.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Új hozzászólás hozzáadása