Beszélgessünk pálinkáról, pálinkafőzőkről.

Fozes

Attila | 2017.09.03

Kedves Palinkas jo reggelt;

Koszonom a sok jo tanacsot ami itt le van irva; csak volt egy kardesem.
Amikor en fozom a palinkamat jo lesz de nincs olyan gyumolcs iza mit amit megszoktam a magyarorszagon fozott palinkaval.
En idaig ugy foztem hogy.
1. le fe valasztottam a cefret csak le re, es azt paroltam.
Eloszor elvalasztottam a rez elejet es az elo parlatot. Meg altam a parolassal amikor a parlat eleg gyenge.
2. Masodik parlatnal, megint el valasztottam a rez elejet, es a kozep parlatot - mar nem szokot lenni, es megaltam a parolassal amikor mar gyenge az iz.
3. fel oldottam desztilalt vizell 48%-ra.
Jo szokott lenne de nincs igazi jo gyumolcs ize.
Ami utan olvastam a cikkeit gondoltam az a baj hogy;
le szurtem a cefret, es az elso parlatot nagyon szet valaszztottam.
Ha valaki lenne kedves le tudna irni hogy hogyan csinaljak a palinka fizest hogy legyen jo gyumolcs ize?
Amikor olvastam a cikket nekem ugy tunik hogy.
1. cefret fel higitani ha suru, es gyumolcsel mindennel beonteni a fozobe.
2. elso parlat; mindent megtartani ami kijon a parolobol amig a vege olyan 10%-korul van.
3. Elvalasztani az olajat a tetejerol.
4. Ha erosebb a parlat mint 20-25% feloldani 20%-ra.
5. Masodik parolas;
6. El valasztani a rez elejet, es az elo parlatot.
7. A kozep parlatot megtartani amig a vege uto parlat rosz izu (az mar nem kell).
8. Fel higitani desztilalt vizzel 48-50%-ra.
Ezt jol gondolom?
El nezest a nehez magyarsagert, remelem minden ertheto emit kerdeztem.
Elore is koszonetten.
Isten Aldjon.

Attila

A Pálinka kissé savanykás

István | 2017.09.03

Kedves Miklós! A Kajszibarack pálinkámnak egy kissé savanykás utóíze lett, biztosan sokáig engedtem a középpárlatot, most 45 fokosra lett hígítva. A kérdésem: Ha desztilált vízzel felhígítom 25-30 fokosra és harmadszor is lepárlom, akkor újra el kell venni a a rézelejét, majd ismételten az utópárlatot?.... mindent úgy, mint a második lepárlásnál?

Alszesz

Somy | 2017.08.12

Tisztelt Miklós!
A kérdésem az lenne, hogy az alszeszhez vissza lehet önteni a pálinkát újra párolni? Vagy esetleg külön kezeljem? Ugyan is visszahígításkor sajnos opálos lett ...
Üdv,

Narancs pálnka

oregsonka | 2017.03.02

Kedves Miklós és kedves "pálinkás" társaim. Olcsón hozzá jutottam egy nagyobb (50kg) adag narancshoz. Szeretnék pálinkát főzni belőle de nincs semmi tapasztalatom e téren. Segítsetek!

Whisky készítés

Zoltán | 2017.01.12

Kedves Miklós!

Az Ön által megosztott Whisky recepttel kapcsolatba érdeklődnék hogy milyen kukoricából kell készíteni a cefrét? És milyen élesztő kell bele?
Ha háromszor annyi cefrét szeretnék készíteni mint ami a receptben le van írva akkor minden hozzávalóból háromszor annyi kell?

Üdvözlettel.: Zoltán

Nyelő cső égetés

József | 2016.10.07

Kedves Miklós!
Lefőztem a cefrét ahogy szoktam, mindig 50°-ra állítom be. Most zamata egy kicsit mást is mutat és a fő gond, hogy a nyelőcsövemet alsó harmadban égeti. Mi az oka talán valamilyen egyéb alkoholfajta maradt benne?

Re:Nyelő cső égetés

Miklós | 2017.01.03

Kedves József!

Vagy túl erősre hagyta a pálinkát, vagy Önnek gyomorsav túltengése van, és amikor a sav által felmart területre "érkezik" a pálinka, ott maró érzést vált ki. Egy barátom ugyan ezzel szenvedett. Elment orvoshoz, és savlekötőt kapott.
Üdv
Miklós

desztillált víz

Gyula | 2016.04.13

Kedves Miklós!
Kérdésem az lenne,hogy ha pálinkafőzővel lefőzök csapvizet az alkalmas-e a pálinka higítására?
Üdvözlettel:Gyula

Re:desztillált víz

Miklós | 2016.04.19

Üdvözlöm!

Igen, alkalmas lesz.

Réz eleje

Gyula | 2016.03.26

Kedves Miklós!
Kérdésem az lenne,hogy a réz elejét azt alszesz főzésekor és tisztázáskor is ki kell önteni? Jelenleg biztos ami biztos alapon minden egyes főzéskor kiöntöm.Vettem Önöktől epruvettát nagyon nem bántam meg.sokkal könnyebb vele az ellenőrzés.Ha opálos a pálinka ,akkor mit érdemesebb megvenni a szűrőt vagy a kation cserélő gyantát?
Üdvözlettel:Gyula

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Új hozzászólás hozzáadása