Deflegmátor

Mik is a deflegmátorok, mire valók!

Idézet Pallas Nagylexikon-ból:
 "A szesznek a részletes lehütés által való megerősítése, mely az u. n. deflegmátorokban végeztetik. A lepárlóból az annak egy részét képező deflegmátorba jutó szeszgőzök még mindig igen sok vizgőzzel vannak keveredve, ha ezen gőzkeverék némileg lehüttetik, de nem annyira, hogy az teljesen cseppfolyóvá váljék, hanem csak 8-10° C.-al, akkor a vizgőzök, melyektől kevesebb meleget kell elvonni, hogy gőzállapotukat elveszítsék, legnagyobb részt lecsapódnak s némi szesszel egyetemben a visszamaradó vagy visszafolyó szeszaljat (aljszesz, Lutter, phlegma) alkotják, a szeszgőzök ellenben viztartalmuk nagy részétől ily módon megszabadulva, erősebbekké válnak s igy folytatják utjokat a hütő felé, hol véglegesen lehüttetnek."

Mint a jeles lexikon is írja arra való, hogy az elpárolgó gőzökből, kicsapja az un nehéz párákat. (vízben gazdag párlatrészeket)

Ha egyszerűen akarok fogalmazni, pont úgy múködik mint a húsleves tetején a fedő. Azt is csak a környezeti levegő hűti, mégis, ha felemeljük a lecsapódott gőz, visszacsurog a fazékba.

Használatával pálinkáink illatosabbak, ízesebbek leszenek.

Már a régi pálinkafőzőkön is megjelentek, mert már akkor ismerték a deflegmátor előnyös tulajdonságait.

A következő régi fotón, a háttérben jól látható a pálinkafőzőre épített deflegmátor.


Vörösréz pálinkafőző sisak, deflegmátor2

Azután teltek az évek, és egy időre talán feledésbe is merültek. Egészen addig, amíg elkezdtek rájönni, hogy szüksége van a kiváló párlatnak erre a kiegyészítőre. Napjainkban reneszánszát éli, szinte újra "felfedezték". A deflegmátorral főzött pálinkák, illatosabbak, testesebbek, egyszóval szebb párlatokat produkálnak. A mai modern főzők sem nélkülözhetik őket.

Vörösréz pálinkafőző sisak, deflegmátor

 

Tudom, sok embernek készült a pálinkafőzője söröshordóból, tejeskannából, otthoni edényekből, melyekben a vörösréz, mint a pálinka katalizátora, nem került beépítésre. Azt is tudom, hogy ezekre a főzőkre nagyon drága lenne, egy vörösréz sisak legyártása. Először Nekik kezdtem el készíteni a deflegmátorokat, aztán feltettem én is az én főzőmre, és nem várt jó  erdményekkel hozott azon a rendszeren is amelyben ugyan meg volt a vörösréz sisak, de mégis illatosabbak lettek pálinkái.

Vörösréz pálinkafőző deflegmátor

A fenti fotón az általam gyártott pálinkafőzőkre passzoló, de a "söröshordós" rendszerre is könnyen felilleszthető deflegmátorok vannak.

Persze előfordul olyan kérés is, hogy már a készülő sisakba illesszük bele, a szemet gyönyörködtető, csillogó, az üst méretéhez igazodó deflegmátort.

Akkor így fest:


Vörösréz pálinkafőző sisak, deflegmátor1

Itt pedig a deflegmátor illesztését mutatom be...

Vörösréz pálinkafőző sisak, deflegmátor

Mivel a pálinkafőző árak ma a felhasznált anyagok minőségétől (is) függenek, bizony nem mindegy, hogy egy egész sisakot készíttetünk bevált régi főzőnkhöz, vagy egy kész deflegmátort vásárolunk meg a sisak árának töredékéért!

Több infó, deflegmátorokról, Pistorius tányérokról itt: palinkafozoarak.hu/deflegmator/