Sziasztok,
Sógorom almából akarna pálinkát lefőzetni, de a cefre nem akar forrni. Felaprította az almát, hordóba tette, nem tett hozza semmit, pincébe tette, lefedte, naponta kevergeti. Ennek már 3 hete, van szaga, de még csak lekvár jellegű, minta nem forrna, vagy lassan.
Hogyan lehetne beindítani? Cukor, élesztő, lektinbontó, víz, vagy vigye melegebbre?
Előre is köszi
Beszélgessünk pálinkáról, pálinkafőzőkről.
Alma cefre nem forr
Harangozó Balázs | 2020.12.05
lepárlás
Zsolti | 2019.10.07
Üdv. A segítségetekre lenne szükségem. 17 liter alszeszt finomítok. Sajna elszámoltam az időt,és nem figyeltem rá,így teljes fűtés alatt jött le a rézeleje. Nem bíztam a véletlenre a dolgot,leállítottam a főzést,a lefolyt párlatot visszaöntöttem az üstbe,és újra kezdem a lepárlást. Hülyeséget csináltam,vagy nem kellett volna visszaöntenem?
Árpa
Ferenc | 2019.07.16
Szevasz Miklos! Szeretném megtudni ,hogy árpábol is lehet wiszkyt készíteni? És mitől wiszky a wiszky
Üdvözlet: Ferenc
alszesz főzése
József | 2017.11.14
Ki kell-e főzni az alszeszt közvetlenül a cefre lefőzése után, vagy tárolható-e néhány hónapig minőségromlás nélkül?
Köszönöm a választ
A Pálinka kissé savanykás
István | 2017.09.03
Kedves Miklós! A Kajszibarack pálinkámnak egy kissé savanykás utóíze lett, biztosan sokáig engedtem a középpárlatot, most 45 fokosra lett hígítva. A kérdésem: Ha desztilált vízzel felhígítom 25-30 fokosra és harmadszor is lepárlom, akkor újra el kell venni a a rézelejét, majd ismételten az utópárlatot?.... mindent úgy, mint a második lepárlásnál?
Re:A Pálinka kissé savanykás
Miklós | 2018.02.18
A rosszul elválasztott utópárlat okozza a savanykás jellegű pálinkát. Kihigíthatod, újrafőzheted, de azt nyilván tudod, hogy minden főzéssel ízeket aromákat veszítesz.
Alszesz
Somy | 2017.08.12
Tisztelt Miklós!
A kérdésem az lenne, hogy az alszeszhez vissza lehet önteni a pálinkát újra párolni? Vagy esetleg külön kezeljem? Ugyan is visszahígításkor sajnos opálos lett ...
Üdv,
Re:Alszesz
Miklós | 2018.02.18
Szia!
Le lehet újra párolni, de mindenképp aromákat fogsz veszíteni. Egyébként miből gondolod, hogy az újrapárlás megoldja az opálosodási gondod? Ha kozmaolajos a pálinkád, az újra át fog menni a következő (újrafőzött) párlatba is! Ha rezes törése van, az sem fog megszűnni. Százszor leírtam már, de leírom még egyszer. Az újrapárlással ízeket aromákat veszítünk, és az igazi problémát nem tudjuk orvosolni.
Mennyi volt a cefre PH-ja?