Rólunk

Ha már így megtiszteltél kedves látogató a figyelmeddel, had írjak pár sort arról, miért is készítek pálinkafőzőket.

 

2010-ben, mikor felszabadult az országban a házi pálinkafőzés tilalma, kereskedőink szétszaladtak a szélrózsa minden irányába, hogy kielégítsék az új piac igényeit. Bekerült az országba minden olyan készülék, amibe ha cefrét töltöttél, melegítés hatására valamilyen párlat folyt le belőle. Nagy volt a felvevőpiac, és szegény ember azt vette meg amit lehetett kapni. Magam már a „felszabadítás” előtti néhány évben is főztem pálinkát. (jaj nekem ha a NAV olvassa:) Sok sok kísérletezés, kudarc, vacak, kaparós, szúrós, „visszabüfögős” párlat, leégés, megromlott cefre kisérte utam. Volt hogy kiváló cefrém volt, de nem volt alkalmas a főzőm, hogy igazán jó minőségű pálinkát csurgasson. (ezt akkor még nem tudtam)

Folyt abból alkohol, de úgy éreztem, nem ez az igazi. Kerestem tovább az utat, ami oda visz, ahová jutni szeretnék.

Sosem voltam elégedett a pálinkáimmal. Ha valaki megkínált, és az övé finomabb volt, az azonnal arra sarkalt, hogy a következő pálinkám, legalább olyan, de ha lehet még jobb legyen. Sokáig azt gondoltam azért gyengébb az enyém, mert nem jó a gyümölcs fajtája, vagy nem jó élesztőt használok. Ezek is számítanak, de nem ez volt a baj. Rengeteget olvastam a témában, iskolába mentem, fórumokat bújtam, szakemberekkel beszélgettem. Már már szinte megszállottként kutattam a kiválló minőségű pálinka készítésének titkait.  Mert az tudnod kell, hogy ezt nehezen adják ki azok, akik ennek a tudománynak birtokában vannak. Mondanak ezt, mondanak azt, de az igazi titkokról ritkán beszélnek. Szinte főzésenként "faragtam" valamit a masinámon, melyet én készítettem. Mind ez még a 2004-6-os esztendőben volt. Aztán a (nem tudom hányadik főzőátalakításomnál) valami megváltozott. Illatos, aromás, kellemesen bársonyos, és a cefrézett gyümölcsre egyre jellemzőbb párlatok kezdtek születni. Na akkor éreztem úgy, hogy : „most valamit eltaláltam” A cefrét a tanult módon készítettem eddig is. Mi változhatott?

Hamar rájöttem.

A főző.

A főző melynek arányai, méretezése, anyagösszetétele, kikristályosodott.

Mit is jelent ez?

Azt jelenti, hogy nagyon sok „főzőcsináló”  üzem, soha életében nem főzött pálinkát. (tisztelet a kivételnek!) A tervező, egy asztalnál lerajzolta, a lakatos összerakta. Lesz ami lesz, majd megveszik alapon. És igen. Megvették, mert vagy nem volt más, vagy erre futotta. Olyan ez mint mikor anno, Zsigulikra is várni kellett. Akkor az volt, annak örültünk. De ma már azért mindenki jobban megnézi, hogy mire adja ki a nehezen megkeresett pénzét. Így van ez jól. Mint ahogy autóból, már a pálinkafőzőkből is nagyobb lett a választék. Ember legyen a talpán, aki tud közülük választani. (jelzem sokra elég csak ránézni, és látszik, hogy soha nem fog kiváló minőséget produkálni)

Nekem az volt a célom, (mai is az) a tervezéskor, az anyagok, méretek, és a beszállítók megválasztásakor, hogy olyan főzőt adjak az emberek kezébe, amilyennel én főzök.

Vagy annál is jobbat. (ezért az 1+3 év garancia a főzőimre!)

Olyan pálinkafőzőt, amivel nincs bosszúság, nincs tökölődés, nincs kompromisszum kötés, minden passzol mindenhez, biztonságos, és felhasználóbarát, esetleg még bővíthető is, és legyen megfizethető.

Olyan kiegészítőket tervezek, készítek a főzőimhez,( deflegmátor, finomító torony, leégésgátló, üst toldó, állítható páracső) amik az elején nekem is hiányoztak ahhoz, hogy a pálinkafőzés, még biztonságosabb, hatékonyabb, és kényelmesebb legyen. Tettem ezt azért, mert már a sokadik aranyérmet zsebeltem be pálinkáim minőségéért, és úgy éreztem, hogy itt az idő, hogy másnak is a kezébe adjam a lehetőséget, hogy ne a régi „disznóvágásos, kerítésszaggató, bátorítót” készítse el, hanem kiváló minőségű párlatokkal örvendeztesse meg Magát, Családját, Ismerőseit, Barátait. És tettem ezt azért, hogy a Magyar Pálinka végre elnyerje méltó helyét, a világ alkoholos italai között.

 

Kívánok mindenkinek jó cefréket, finom pálinkákat.

Miklós