Kedves Gyula!
A kénes szag, nyilván a borból, (hordóból?) maradt benne a seprőben, és ezt érzi a lefőzött pálinkában. Sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni. Ezért szoktam azt javasolni, hogy először vizsgáljuk meg az alapanyagot, (cefrének valót) és ha azt főzésre érdemesnek tartjuk, akkor álljunk neki lepárolni. A másik lehetőség, hogy NE keverjük össze a gyümölcsből készült, és biztosan jól sikerült cefrénket, egy másik, bizonytalan tulajdonságú cefrével, mert így még a jó cefréből készült cefrénket is elronthatjuk. Érdemes minden cefrét külön főzni.
Beszélgessünk pálinkáról, pálinkafőzőkről.
Re:Pálinka szúrós szag.
Miklós | 2015.08.29
Csresznye
Gyula | 2015.06.30
Érdeklődni szeretnék,hogy cseresznyecefrét a forrás befejeződése után mennyivel érdemes kifőzni?
Köszönettel:Gyula
Re:Csresznye
Miklós | 2015.07.02
Kedves Gyula!
Általában elmondható, hogy amint leerjedt a cefre, ajánlatos minél előbb lefőzni. Így lesz pálinkánknak friss, üde, gyümölcsös illata, íze. Ez vonatkozik minden féle cefrére. Ha nem muszáj ne hagyjuk állni a kész cefrét.
cefrèzès
Gàbor | 2015.06.23
Üdv mindenkinek..
Olyan kerdèsem lenne, hogy az èlesztö arànya mennyire szàmìt a beoltàshoz.?kb 2 diszperzites vödör meggyem lesz feldolgozva,èrdemes kiszamolni az èlesztő arànyàt? Ja ès a cukor aràny ,hàny szazalèkàt szoktàtok belerakni 5 % jó aràny kg hoz ? Köszönöm a valaszt előre is ..
Re:cefrèzès
Miklós | 2015.06.29
Szia!
Az élesztő az a gombakultúra, mely talán a világon a leggyorsabb szaporodásra képes! Ez azt jelenti, hogy képes másodpercenként megduplázódni (hatványozódni?) az egyedszám. Tehát ne sokat gondolkodj azon, hogy mondjuk 60 kg gyümölcshöz 1, vagy 2 kávéskanálnyit futtatsz fel, mert perc múlva a többszöröse lesz a cefrédben.
csiráztatás
Nagy János | 2015.05.29
Szép napot!
Azt szeretném megkérdezni, milyen arányba kell a gabonához előcsiráztatott gabonát adni ??
Re:csiráztatás
Miklós | 2015.06.02
Szép napot!
Ebben az esetben, gondolom a roppantott árpamalátáról van szó, és whisky fog készülni? Ha igen akkor 10% körüli érték lesz a megfelelő arány.