Kedves Péter!
A tányérok kb 84-86 fok körül dolgoznak jól.AZ elején nyilván nincs ekkora hőmérséklet a tányéron, de ha feltöltöd csapvízzel, hamar fel fog menni a hőmérséklete a kívánt szintre.
Beszélgessünk pálinkáról, pálinkafőzőkről.
Re:Pistorius tányér
Miklós | 2015.10.05
Pistorius tányér
Péter | 2015.09.12
Szia Miklós!
Hamarosan első alkalommal szolgálatba áll a tőled vásárolt pistorius tányér. Nyilván azt tudom leírásokból, hogy a víz hőmérsékletével és az áramoltatással szabályozhatom a lefolyó szesz töménységét. Mivel azonban eddig még nem használtam ilyet, ezért kérdésem, hogy elsőnek milyen hőmérsékletű vízzel kezdjek? Illetve mi az a hőmérséklet, ami alá semmiképp ne menjek, mert kicsapja az alkohol gőzt is? Ja és azt fontos megemlíteni, hogy csak 1 tányér van a főzőn, tehát nem 1 kör alatt szeretném lefőzni a cefrét.
Köszönettel: Péter
Re:Pálinka szúrós szag.
Miklós | 2015.08.29
Kedves Gyula!
A kénes szag, nyilván a borból, (hordóból?) maradt benne a seprőben, és ezt érzi a lefőzött pálinkában. Sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni. Ezért szoktam azt javasolni, hogy először vizsgáljuk meg az alapanyagot, (cefrének valót) és ha azt főzésre érdemesnek tartjuk, akkor álljunk neki lepárolni. A másik lehetőség, hogy NE keverjük össze a gyümölcsből készült, és biztosan jól sikerült cefrénket, egy másik, bizonytalan tulajdonságú cefrével, mert így még a jó cefréből készült cefrénket is elronthatjuk. Érdemes minden cefrét külön főzni.
Pálinka szúrós szag.
Gyula | 2015.08.23
Tisztelt Miklós!
Főztem vegyes gyümölcsből és boseprőből készült cefréből pálinkát.Már alszesz keletkezésekor éreztem enyhe szúrós szagot,ám amikor tisztáztam,akkor igen szúrós,szerintem kénes szaga volt.mit lehet ilyenkor tenni?A pálinka most szép tiszta,de eleje eléggé opálos volt.Azt nem tettem bele.Most 70 fokos a pálinka.
Előre is köszönöm!
Gyula
Re:Csresznye
Miklós | 2015.07.02
Kedves Gyula!
Általában elmondható, hogy amint leerjedt a cefre, ajánlatos minél előbb lefőzni. Így lesz pálinkánknak friss, üde, gyümölcsös illata, íze. Ez vonatkozik minden féle cefrére. Ha nem muszáj ne hagyjuk állni a kész cefrét.
Csresznye
Gyula | 2015.06.30
Érdeklődni szeretnék,hogy cseresznyecefrét a forrás befejeződése után mennyivel érdemes kifőzni?
Köszönettel:Gyula
Re:cefrèzès
Miklós | 2015.06.29
Szia!
Az élesztő az a gombakultúra, mely talán a világon a leggyorsabb szaporodásra képes! Ez azt jelenti, hogy képes másodpercenként megduplázódni (hatványozódni?) az egyedszám. Tehát ne sokat gondolkodj azon, hogy mondjuk 60 kg gyümölcshöz 1, vagy 2 kávéskanálnyit futtatsz fel, mert perc múlva a többszöröse lesz a cefrédben.
cefrèzès
Gàbor | 2015.06.23
Üdv mindenkinek..
Olyan kerdèsem lenne, hogy az èlesztö arànya mennyire szàmìt a beoltàshoz.?kb 2 diszperzites vödör meggyem lesz feldolgozva,èrdemes kiszamolni az èlesztő arànyàt? Ja ès a cukor aràny ,hàny szazalèkàt szoktàtok belerakni 5 % jó aràny kg hoz ? Köszönöm a valaszt előre is ..