A Dupla Liebig hűtő.

2015.01.21 13:37

A pálinkafőző nem nélkülözheti a nagy hatékonyságú, gazdaságos hűtőt. A minap egy jeles újító kolléga egy számomra új ötlettel állt elő. Mégpedig azzal, hogy a liebig hűtő teljesítményét, meg kéne duplázi. Gondolatait papírra vetette, én meg nekiálltam, és megcsináltam. A liebig hűtőről eddig azt tudtam, hogy egy vastag csőben fut egy vékonyabb, és a két fal között áramló hideg víz, lehűti a belső csőben áramló párát, és folyékony halmazállapotúvá varázsolja azt. Feribá, tovább gondolta a dolgot. A belső csőben legyen még egy cső, mely  "belülről" is hűti a gőzt, ezáltal megduplázza annak teljesítményét. Az elvi rajz így nézett ki:

Dupla liebig rajza

Megtetszett az ötlet, és nekiálltam elkészíteni. A második fotón, a "csősorrendet" mutatom meg. Már ez sem volt egyszerű, hogy minden cső mm-re akkora legyen, hogy a másikhoz illeszkedjen. Csináltam is egy próbát, hogy hogyan kéne kivitelezni a dolgot.

 

liebig hűtő 6

No akkor magyarázom:) A levékonyabb csőben, és a legvastagabban áramlik a hideg víz. A legvékonyabb, és a közepes között pedig a lehűtendő folyadék, illetve a pálinkfőző terméke. az alkoholpára. Így két oldalról van hűtve, dupla hatékonysággal dolgozhat. A következő fotón felül nézetből mutatom meg, még a forrasztások előtt.

 

liebig hűtő5

Itt pedig már bevetésre készen.

 

liebig hűtő 4