A nagy liebig hűtő.

2014.11.19 11:15

A napokban egy kedves barátom, nehéz helyzetbe került. Elromlott a sörhűtője, de a sör a tartályokban, már lefőzésre várt.

Bár jelen esetben itt nem pálinkafőzés,fog folyni, azért segítettem neki.

Felajánlottam neki, hogy dobjunk össze "gyorsan" egy Liebig hűtőt. A beszélgetést tett követte. Tervezés, csővásárlás, kiegészítők megvétele, aztán indulhatott a munka. 50 m (10x5 m) 22-es csőben gondolkodtuk. A feladat az volt, hogy a 98-99 fokos sört, 1,5 perc alatt lehűtsük 30 fok alá, és eközben még el lehessen venni a rendszerről, (ingyen) 30,50, 60 fokos, "máslóvizet" is.

Tehát a 22-es csőbe húztam bele, a 15-ös béléscsövet. Ezután jött a szinte végeláthatatlan forrasztások tömege.

Így néz ki közelről...

 

 

 

Eztán került sor a rendszer összeszerelésére, indítására.

 

És készen...

 

Nagy izgalommal vártam az indítást. Számításaim szerint, több mint 400 hibátlan forrasztásnak kelett, állnia a sarat,(akarom mondani a sört:) Ha csak egy is szivárog, a rendszert, a főzőüstöket, a hűtővizet, mind le kell állítani, ezzel értékes időt veszitve a már szinte kész sör főzésében.

A kazánok fűtöttek, a szivattyúk indultak..... és a rendszer életre kelt. Apóbb (kúposhollander) utánhúzások után, már szivárgásmentesen "ketyegett". Nem is akár hogy. Az elvárt 30 fokos kicsurgó sörhőmérséklet helyett, már az 5. csőben 16 fokra hűlt a sör:) Így lehetőség nyílt, a hűtőt "lepárhuzamosítani". A 2x5 csőhűtő, ezután dupla mennyiségű sört képes lehűteni