A szőlő, törköly, seprő

2014.11.19 11:11

A szőlő az a gyümölcsünk, aminek a cefrézése, talán a legtöbb kisérletezést engedi meg nekünk.

Régen a kipréselt szőlőből, szinte csak törkölyből volt pálinkafőzés. Ez álltalában a présből kikerült héjjat, és szárat jelentette. De azt már a régi öregek is tudták, hogy ha igazán jó pálinkát akartak főzni, nem préselték agyon a szőlőt. Mivel így volt bennemaradt lé is, (az élesztőknek volt "közlekedési" útjuk) könnyebben, gyorsabban erjeszthető lett a cefréje, és a kihozatal is jobb lett. Arról nem is beszélve, hogy a lé, plusz aromáket adott eme álltalam nagyon megbecsült pálinkának. Nos talán kezdjük az igazán finom párlatokat adó fajták áttekintésével. Aminek a pálinkája nekem eddig nyagyon ízlett, az az Izabella, a Cserszegi fűszeres,az Irsai Olivér, és a Muskotályos fajták  voltak. Ezen fajtákon kívül is lehet finom pálinkákat készíteni, de ezek voltak a kiugróan finomak. Ezekkel érdemes foglalkozni, ezeket érdemes berakni a pálinkafőzőbe. Persze a többi fajta is produkálhat szép pálinkát, de ők a No1. Én eddig három féle módon készitettem belőlük cefrét. Csináltam igazi törkölyt, a kipréselt pogácsákból. Ez úgy készült, hogy szétlökdöstem a keményre préselt pogácsákat, hordóba szórtam, és kevés víz hozzáadása után oltottam be élesztővel. Kihozatala elég gyengécske, de mitől is lenne sok, hiszen magas cukortartalmú levéből bor készült.  Ezt a problémát, 3-5% cukor hozzáadásával enyhíthetjük. könnyen, gyorsan romló alapanyag! Szakszerű cefrézésre és a pálinkafőzés-re, gondot kell fordítani!

Magjai miatt, „odakozmálós” típus! (Itt nagyon jó szolgálatot tesz a leégésgátló)

Azután, készítettem, leszemelt (szár nélküli)  darált szőlőszemekből szőlő pálinkát. Ez hálás feladat, mert mivel bennemaradt az összes szőlőlé, mondhatom "jól fizetett" :) Nekem az ízéből, illatából hiányzott a szárjelleg ezért így nem is csináltam ezzel a módszerrel többet párlatot. Ne érts félre, nem volt rossz. Íze megfelelően áthozta a szőlő minden aromáját, de nekem valahogy a szárjellegtől törköly a törköly.

  Aztán, volt olyan, amikor csak ledaráltam a szőlőt. Benne maradt lé, héjj, szár. Talán ez ízlett nekem a legjobban. Ebben az esetben mindent volt ideje a cefrének "átörökíteni" a pálinkába. Darálás után egyből indítottam az erjedést, mely hevesen indult, (magas cukortartalom!) és kb 8 nap alatt le is zajlott.

Ugyan nem kifejezetten szőlőből, de azt hiszem a következő néhány sor is idetartozik még.

 

Szőlőbor: magas alkoholtartalma (9-12%) miatt lepárlásra igen alkalmas. Tapasztalat: 6-7 liter borból nyerünk 1 liter pálinkát (100l20l). Fehér, savas, „könnyű” borokból jobb pálinka főzhető, mint a színes vagy fajtajelleges, édes borokból!

Ha (íz,illat)hibás bort párolunk le a borhiba a párlatban is megjelenhet (ecetes bor)

 

Seprő: csak frissen szabad lefőzni, míg az élesztő nem kezd el rothadni. Mivel könnyen „felhabzik”, ezért óvatosan kell főzni. A párlatot 50° alá soha ne hígítsuk, mert opálos lehet.[kénessav+karbonátok]