Az otthoni Whisky készítés rejtelmei.

2014.11.26 22:06

Pálinkás szép napot kívánok! (vagy whiskyfőzőset?)

I. rész.

Mint azt ígértem, ebben a hónapban megosztom Veled, a Whisky készítés fogásait.

Nos akkor csapjunk is bele.

Először egy egyszerű, de annál finomabb, receptet osztanék meg Veled.
A leírást egy ismerősöm küldte át, (itt kérek elnézést a helyesírásért:) és a receptet betartva igen jó eredmények érhetők el.

Egy otthoni, házi pálinkafőzővel is szép eredményeket érhetünk el.

Savanyú cefrés whisky ( és egyéb gabonaszesz ) készítése malátázás nélkül.

Ez a recept nem véletlenül szerzett világhírnevet. Annak ellenére, hogy pofon egyszerű és teljesen kezdők sem igen tudják elrontani , kereskedelmi minöségü (vagy annál jobb) corn vagy bourbon whiskey-t lehet vele készíteni.
A legfontosabb különbség a többi recepttel szemben, hogy nem kell malátával bajlódni és ez egyben a legnagyobb előnye is. Tehát ebben a receptben a kukorica nem játszik szerepet az alkohol termelődésben vagy csak minimálisan.A kukorica adja a tápanyagokat az élesztőnek és a jellegzetes ízét a whisky-nek.
Különösen ajánlom ezt a kezdőknek mielőtt tovább lépnének a főzött malátás whisky receptekre, de haladóknak is akik el akarják kerülni a malátázással járó gondot és piszkot.
Természetesen a recept működik egyéb gabonával is ( rozs, búza, árpa, zab, rizs,köles stb),vagy ezek keverékével..
Ez a recept alkalmas továbbá más gabona alapú ital készítésére is, korn, kümmel, akvavit stb….

Hozzávalók :

3-3.2 kg törött kukorica ( 6-8 darab/szem)
3.5 kg cukor
1 teáskanál élesztő
20 L víz

Első erjesztés :

1.A fenti alkotókat betesszük egy min. 25 L edénybe, langyos víz jobb.Gyorsabban indul egy fél citrom levével vagy megfelelő citromsavval, de nem kötelező ( csak az elsőnél!)Csak a második napon tesszük fel a kotyogót. 18- 22 C –on 5-6 nap alatt kiforr. 2.Lefejtjük a kész cefrét a kukoricáról és felöntjük az üstbe. Az erjesztő edényben maradt kukoricára azonnal 3-4 L langyos vizet öntünk, hogy életben tartsuk az élesztőt.

Az első lepárlás :

Próbálunk minél több alkoholt lepárolni a pálinkafőzőnkel, ameddig gazdaságos.
Az első párlat “ édes “ lesz, finomító párolásra nem is öntjük fel hanem lezárjuk és eltesszük. (Később úgy kezeljük mintha összeöntött feje és farka volna.Lásd később)

Második erjesztés :

Miután az pálinkafőzőt kiürítettük, a forró léből 6-7 litert kiveszünk és feloldunk benne 3.5 kg cukrot. Megvárjuk amíg lehűl ~ 25 C-ra, majd ráöntjük az erjesztő edényben levő kukoricára. Figyelem! A forró lé megöli az élesztőt !
Kiegészítjük az eredeti szintre langyos vízzel.Az erjedés szinte órákon belül beindul. Csak másnap tesszük fel a kotyogót.18-22 C-on 5-6 nap alatt kész. (élesztő függő) Lefejtjük a cefrét és 3-4 L vizet öntünk a kukoricára.
Ez a lefejtés az elsö savanyú cefrénk !
Az erjesztő edényben maradt kukorica tetejéről lehalásszuk a megbarnult, láthatóan elhasználódott felső kukorica réteget. Nem többet mint 25% (kb 0.8 kg) Ezt pótoljuk kb ugyanennyi friss kukoricával.
Második lepárlás :

A cefrét felöntjük és addig főzzük ameddig gazdaságos.
Az üstben maradt forró léből 6-7L –t kiveszünk és feloldunk benne 3.5 kg cukrot. Ha lehűlt 25 C-ra ráöntjük az erjesztőben levő kukoricára és felengedjük langyos vízzel az eredeti szintig. Az erjedés rövidesen beindul, másnap tesszük fel a kotyogót.
A kapott elsö párlatot felöntjük a finomító lepárlásra.
Ha egy léfőzésre elegendő feje és farka összegyűlt akkor felöntjük egy következő (karmentő) lepárlásra.( Ehhez adjuk a legelső “ édes “ cefre főzésekor kapott első párlatot is) A másod-cefrét a következő cefrével együtt főzzük ki.
A kapott szíve 40%-ra hígítva azonnal fogyasztható, vagy 63%-ra hígítva érlelni kezdjük.
Ettől fogva csak ismételjük a lépéseket a 2. ponttól kezdve hónapokon és éveken át……..

A tapasztalat az, hogy kellő gyakorlattal igen magas minőségű italt lehet ezzel cefre recepttel készíteni, ami megállja a helyét a kereskedelemben kapható whiskey-k között, néhány esetben felül is múlja.
Ez egy alap recept, többféle variációja létezik már ( Különbözö gabonák és azok keverékével ) Szerte a világon sok ezer (millió?) hobbista használja boldogan ezt a receptet, vagy ennek változatát. ( elég a Google-ba írni : UJSM vagy UJSSM)

Hát eddig a leírás.
A következő részben pedig tisztába tesszük, A főzés folyamatát, az elválasztásokat, és hogy mi is az a „feje, szíve, farka”