Kationcserélő gyantáról

2014.11.19 11:04

Többször szóbakerült mostanság, a párlatok opálosodása, a  fémes, rezes törés miatt.

Sajnos néha előfordul, hogy pálinkafőzés közben amikor lecsurog a főzőnkből a párlat, még tükör tiszta, de hígítás után beopálosodik.

Fémes törést, általában a savas cefre, vagy a nem megfelően tisztántartott rendszer okozza. A savas cefre, megmarja a rezet, és a párlatban kisebb nagyobb "kék darabkák", rézoxid darabok úszkálnak, majd leülepednek az edény aljára.

Van olyan is, amikor a fémes törést akkor vesszük észre, mikor kihigítjuk a pálinkát, és az beopálosodik. (erről már más helyen írtam)

Amennyiben fémes törésre gyanakszunk, akkor tesz jó szolgálatot, a kationcserélő gyantás szűrés.

Ennek az anyagnak, (helyesen előkészítve, aktiválva) az a tulajdonsága, hogy a folyadékban lévő fém részecskéket, magához köti.

A gyantán átfolyatott pálinka selymesebb, lágyabb lesz. Olyan mint ha már egy pihent, (érlelt) párlat lenne. A rendszerről most nem beszélnék, mert a "kiegészítők" fülön, láthattok fotókat róla. Jellemző részeit azért leírom. A rendszer, áll egy, csapból, szűrőtégelyből, a bele való gyantából, és különféle csövekből, csatlakozókból. Hidd el nem bonyolult. Előnye továbbá, hogy csak egyszer kell megvenni, utána a gyantatöltet, szinte örök darab. Örök, mivel ha telítődik fémmel (ezt onnan tudjuk hogy a színe kékeszöldre vált) újra aktiváljuk sóoldattal, így a felhasználhatósága, szinte végtelen.

A gyanta aktiválása: Az újonan beszerzett gyantánk, még nem tudja, hogy mi lesz a dolga. Meg kell "mondanunk neki" hogy mit szeretnék. Ezt úgy érjük el, ha egy éjszakára  (tömény) sóoldatban áztatjuk. Reggel  betöltjük a tokjába,(az az átlátszó henger a képen), és addig folyatjuk át rajta a csapvizet, mig nem elmúlik a másik oldalán kifolyó vízből a só íze. Ezzel megtörtént a gyanta aktiválása, és kezdődhet a szűrés.

Jó munkát!:)


 

 

 

Többen kérdezték, hogy honnan lehet tudni, hogy a kationcserélő gyantánkat, ideje lenne regenerálni.

Az új gyanta mikor betöltjük a szűrőhengerbe, sötét méz színű.

Egészen addig ilyen lesz, míg nem a kiszűrt fém részecskék, el veszik ezt a színét, és elkezd kifehéredni, kékes szinűvé válni.

Ha ez a folyamat már leér a szűrőhenger feléig, érdemes újból regerálni a gyantát, sóoldatban, az ismert módszerrel.

De hogyan is méz ez ki a valóságban?

Hát kb így: