Leégésgátló

2014.11.19 11:03
2014.02.08 14:21

Elkészült az új leégésgátló.

A pálinkafőzést néha megkeserítheti (pl: a szőlőmagok miatti) odakozmálás, leégés.

Először megpróbáltam én készíteni egyet, egy sima rozsdamentes lemezből, sok-sok lyuk kialakításával.

A több száz furat elkészülte után, jött a kipróbálás. Szomorúan tapasztaltam, hogy hiába sok a furat a lemezen, mégsem tudja átadni igazán a befektetett energiát a cefrének a gázláng. Ezt onnan vettem észre, hogy 58,8 foknál, nem tudtam feljebb melegíteni a cefrét, a pálinkafőzőbe, pedig 20 percet vártam rá, hogy feljebb menjen a hőfok. Sajnos nem ment. És akadt azért itt más probléma is. Mivel a furatok elkészítéséhet be lett pontozva, ez a lemezt sajnos megnyújtotta. Ezért sajnos az elvetemedett, és nem zárt tökéletesen, az üst aljánál. Ez a második fotón szépen látszi is.

 

leégésgátlóleégésgátló

 

 

Aztán kipróbáltam ugyanezen cefrénél, az új, gyárilag perforált "szitát". Mindkét szitánál a pálinkafőző üst aljába, annyi víz került, hogy éppen ellepje a szitát. Ez kb 2 litert jelent, egy 50 literes üstnél. Az új, (gyárilag perforált) szitánál, mindenféle megtorpanás nélkül szaladt fel az almacefre hőmérséklete a kivánt értékre.  A láng a legerősebbre volt állítva, hogy lássam leég-e a köztudottan ragadós cefre. Lefőztem, és nagy izgalommal ürítettem ki az üstöt, hogy vajon odakapta-e? Az eredmény, minden várakozást felülmúlt. Fényes üstalj mosolygott rám:) A szita lyukátmérője 2mm. Azért választottam ilyen aprólyukú szitát, mert ezen a sok főző életét megkeserítő szőlőmag sem fér át. Azt gondolom, sok bosszúságtól fog megóvni minket ez az okos kis szerkezet.

Itt az asztalon mutatom meg ....

 

leégésgátló

 

Itt már összeszerelve.......

 

leégésgátló

 

 

Az üstben pedig így mutat....

 

 

leégésgátló

 

Egyébként a leégésgátláson kívül, van még egy előnye a használatának. Pálinkafőzés -kor, (finomításkor) nyugodtan dobálhatunk az alszeszbe gyümölcsdarabokat is az intenzívebb, illatok, ízek kialakítása végett. Nem fog tudni ezután leégni, mivel nem tudnak lesüllyedni az üstünk aljára. Másodlagos felhasználhatóságát pedig az illóolaj lepárlással foglalkozók szeretik. Kicsit ekkor megemeljük a rostát, és alá vizet, rá pedig mondjuk levendulát téve így is működik a főző.