Téli cefrefűtés

2014.11.19 11:17

Tegnap egy pihentagyú ötlet jutott eszembe. Mivel a pincémben elég hűvös van,(16 fok) és éppen almacefre rotyog a hordókban,( a tenyerem meg viszketett, mert már hiányzott a pálinkafőzés :) azon kezdtem agyalni, hogy hogyan lehetne kicsit  feljebb vinni a  (legalább a hideg cefre) hőmérsékletét, mivel az egész helyiség felfűtése, elég sok pénzbe, kerülne. Így hidegen, pedig jó esélyem van arra, hogy vagy nem erjed ki megfelelően, vagy az erjedés leáll, és sosem kerül a pálinkafőzőbe. Addig addig kortyolgattam a múlt évi birspálinkát, (még mondja valaki hogy az alkohol butít:) míg eszembe jutott, hogy megpróbálom, 20 fok körülire melegíteni a cefrét, hogy az erjedést elősegítsem. Méghozzá úgy, hogy lehetőleg ne is legyen több, de ezt a hőmérsékletet, folyamatosan tartsa. Na itt jött az ötlet. Beleteszek a cefrébe egy akváriumfűtő betétet.

cefre fűtés hidegben

Ennek fokozamentesen lehet szabályozni a hőmérsékletét, vízálló, és termosztát is van benne, fogysztása 150W, persze csak akkor mikor fűt. Ha elérte a cefre a beállított 20 fokot, kikapcsol.

Hát kérem. Mi lehetne jobb megoldás? :)

Na mondom akkor próba!

cefrefűtés

Elég furán mutat nem?

Aztán lenyomkodtam a bundát, és a fűtőbetétet is lenyomtam a forrásban lévő, cefre aljára...

cefrefűtés1

 

Most pedig várom a hatást ....

 

cefrefűtés2

...... ami ez lett

 

cefrefűtés3

A cefre hőmérséklete, megemelkedett a képen látható, 23,8 fokosra. Azt hiszem visszább veszek a termosztátból.

Talán, így a főerjedés időszakában nem is kéne a fűtés. De amint ez lemegy, azonnal elkezd majd, visszaesni a hőmérséklet, ha hideg helyen tartjuk a cefrénket, és az erjedés lelassulhat.

Én viszont, pont az erjedést szeretném, "nyári" hőmérsékleten megejteni, hogy cefrém, minél előbb elerjedjen, és mehessen a pálinkafőzőbe.